Kocaeli dünyada eşine az rastlanır güzellikte bir yerdi. Denizi, körfezi, gölü, dağı, ormanları, dereleri ile bir dünya cennetiydi. Sanayi için doğasından, havasından, denizinden, körfezinden vazgeçti.
Kocaeli, sanayileşmenin bedelini sadece yok edilen doğasıyla değil, iş cinayetlerinde verdiği kurbanlarla ödemeye devam ediyor.
İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Kocaeli raporunu açıkladı. Rapora göre Kocaeli’de 2013 yılından bugüne kadar en az 217- isçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
İki buçuk yılda en az 217 işçi. Üretim de maliyetler düşük tutulsun diye, önlem alınmadığı için, adına kaza denilen cinayetlerde aramızdan ayrıldı.
İki buçuk yıl içerisinde yaşamını yitiren 217 işçi cinayeti nedeniyle hiçbir işveren ceza almadı. Tutuklanmadı. Bir kaç iş güvenliği uzmanının dışında yargılanan işveren olmadı.
Kocaeli cumhuriyet sonrası sanayi ile ilk tanışan kentlerden birisi. Sanayi ile tanışması 1934 yılına kadar gidiyor.
Türkiye’nin ilk selüloz ve kağıt fabrikası (SEKA) 1934 yılında Kocaeli’de kurulmuş. Tarih boyunca İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım olanaklarının çeşitliliği Kocaeli’nin kaderinde etkili olmuş. Hızla sanayileşmiş, sanayileşmeye bağlı göçle sürekli büyümüş.
Kocaeli Sanayi Odası sitesinde vermiş olduğu bilgilerle Kocaeli’nin sanayi kenti olmasından övgüyle söz ediyor. Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre:
Kocaeli önemli bir sanayi merkezi olmanın yanında 35 liman ve iskelesiyle bir liman kenti.
Kocaeli Türkiye kimya sanayi üretiminin yüzde 27’sini üretiyor.
Türkiye’de üretilmekte olan her yüz araçtan 41’i Kocaeli’de üretiliyor.
Türkiye metal üretiminin yaklaşık yüzde 19.7’si Kocaeli’de gerçekleşiyor.
Kocaeli’de yaklaşık 2 bin 500 sanayi kuruluşu var. Bu kuruluşlardan 260 adeti yabancı sermaye ortaklı.
Türkiye’nin en büyük 80 firmasının Kocaeli’de üretim tesisleri var.
“2015 yılı verilerine göre; 59.8 milyar dolar ile Türkiye dış ticaretinin yüzde 17’si Kocaeli’de üretiliyor.”
Kocaeli’de 13 organize sanayi bölgesi var.
Kısaca Türkiye ölçeğini esas aldığınızda Kocaeli gerçekten de bir sanayi kenti.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğü verilerine göre (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova ) illerinin dahil olduğu TR42 Bölgesinde yoksul sayısı 334 bin kişi.” Bu bölgede göreli yoksulluk oranı ise yüzde 9.7.
Yani sanayi yoksulluğu ortadan kaldırmamış.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2015 yılı için Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova illerinde her yüz çalışandan 30’u kayıt dışı çalışıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2016 yılı ocak ayı rakamlarına göre Kocaeli’de işçi sayısı 447 bin 998 kişi.
SGK verilerine göre yüzde 30 kayıt dışını hesaba katarsak Kocaeli’de işçi sayısı yaklaşık 582 bin 397 kişi.
Kocaeli’de kayıtlı sendika üye sayısı Çalışma ve Sosyal Güvenliği rakamlarına göre sadece 78 bin 847 kişi. Kayıt dışı dahil toplam çalışanların sendikalaşma oranı özel kamu dahil sadece yüzde 13.5.
SGK verilerine göre Kocaeli’de nerdeyse her üç çalışandan birisi kayıt dışı çalışıyor.
Kayıt dışı denilince siz kestirmeden vatandaşlık haklarından yararlanması engellenmiş, vatandaşlık bağı sadece nüfus cüzdanıyla sınırlı kalmış insanları anlayın.
Yani her üç kişiden birisi sosyal güvenlik hakkı yok. Yani emeklilik hakkı, hastalandığında ücretsiz tedavi olma hakkı, işsiz kaldığında işsizlik sigortasından yararlanma hakkı yok.
Her üç kişiden birisinin vatandaşlık haklarını tam olarak elde edemediği sanayi kenti Kocaeli’de İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Kocaeli Raporuna göre;
“2013 yılında en az 33 işçi, 2014 yılında en az 65 işçi, 2015 yılında en az 54 işçi, 2016 yılının ilk dokuz ayında ise en az 65 işçi”* iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş. Toplam ölen işçi sayısı üç yılda 217 kişi.
Kocaeli bir sanayi kenti. Doğasını, insanını, kontrolsüz, denetimsiz, yağmacı, sendikasızlıktan güç alan sanayiye kurban vermeye devam eden bir sanayi kenti.
19 Ekim 2016 / Adaletin İş Yüzü / Evrensel Gazetesi