Menu

TBMM yasayla ‘tehlikeli işyeri ve işkolu’ sayılınca…

11 April 2015 - Adaletin İş Yüzü

Milletvekilleri adayları belli oldu. Seçilebilecek sıralarda olanların sevinçlerine sevinç katacak, adı korkunç, özü kıyak bir milletvekili hakkını kendilerine hatırlatalım…
Milletvekilliği, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. maddesinde10/1/2013 tarihinde yapılan değişiklikle “ağır ve çok tehlikeli” iş sınıfına alındı. Milletvekili bir maden işçisi, arsenik işçisi, cam işçisi olmadığı için bu tehlikenin erken emekliliğe ulaşmayı sağlamak gibi bir karşılığı da var elbette.
2013 yılına kadar Türkiye’de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nu çok tehlikeli bulduğu işyeri ve iş kolu sayısı 15 idi. 2013 yılında yasada yapılan değişiklikle işyeri sayısı 18’e çıkarıldı. 18. tehlikeli işyeri ve iş kolu “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olarak saptandı. Yasaya göre “Zararlandırıcı etkiye tabi olarak çalıştığı kabul edilenler”, “Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar” olarak belirlendi.
Yani milletvekilliğinin, kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlardan, cam fabrikası ve atölyelerinde çalışanlardan, çimento fabrikalarında çalışanlardan, kok fabrikalarıyla termik santrallerde çalışanlardan, alüminyum fabrikalarında çalışanlardan, döküm fabrikalarında çalışanlardan, itfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlardan daha tehlikeli bir iş olduğuna karar verildi.
Milletvekilliği, tehlikeli iş kolları arasında sayılmakla yetinilmedi. Tüm bu sıralanan işyerleri için sigortalılık süresine getirilen ek süre 60 gün olarak belirlenirken, milletvekilliği için bu süre 90 gün olarak belirlendi.
Ayrıca, milletvekilliği yasayla en az, “Kurşun izabe fırınlarının teksif odalarında biriken kuru tozları kaldırma işlerinde çalışanlar”, “Cıva üretimi işleri sanayii işlerinde çalışanlar”, “Sıvı haldeki demir ve çeliğin tesisat ve teçhizatla veya mekanik olarak taşınmasına ilişkin işlerde çalışanlar”, “Asidin yapılma safhalarındaki işlerinde çalışanlar” kadar ağır ve tehlikeli bir iş olarak belirlendi.
Örneğin siz kurşun ve arsenik işlerinde çalışıyor, çalışırken kurşun  gibi insan sağlığını ağır bir şekilde tehdit eden etken bir maddeyle yüz yüze iseniz, sizin bir yıllık sigortalılık sürenize 60 gün eklenecek, milletvekili veya dışarıdan atanmış bakansanız sigortalılık sürenize 90 gün eklenecek.
Milletvekilliği ‘ağır ve tehlikeli bir iş’ olduğundan, ek sürelerden yararlanmak için gerekli koşulların milletvekilleri için aranmayacağı da hüküm altına alındı.
Eğer siz, kurşun ve arsenik işlerinde çalışıyorsanız yasadaki ek sürelerin sizin işinize yaraması için en az 3 bin 600 gün prim ödeyecek şekilde çalışmış olmalısınız. Yeraltı işlerinde çalışansanız 3 bin 600 günlük süre 1800 güne inecek. Milletvekili iseniz en az 3 bin 600 gün çalışmış olma koşulundan tümüyle muafsınız. 3 bin 600 gün prim ödenerek çalışmış olma koşulu milletvekiliyseniz 0 güne düşecek.
Eğer siz, cıva üretimi işleri sanayiinde çalışıyorsanız toplam prim gün sayınıza eklenecek süre 5 yılı geçmeyecektir. Milletvekili iseniz, kaç yıl vekillik yapmışsanız hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın her yıl için prim gün sayınıza 90 gün eklenecek.
Eğer siz demir ve çelik fabrikalarında “ağır ve tehlikeli işlerde çalışarak” elde ettiğiniz sürenin ancak yarısı ve 3 yılı geçmemek üzere emekli olurken yaş hadlerinizden indirilecek. Örneğin cıva üretim işlerinde 25 yıl çalıştınız. Elde ettiğiniz toplam süre 25×90=2250 gün yani 6 yıl üç ay fazladan sigortalılık hakkı elde ettiniz. Yasadaki sınırlama nedeniyle bu sürenin prim gün sayınıza eklenecek kısmı 1800 gün, yaş haddinden düşürülecek olan süre ise sadece 3 yıl olacak. Milletvekili iseniz, bu süre sınırlamasına da tabi değilsiniz. Milletvekilliği gibi “ağır ve tehlikeli bir işi yaptığınız için” size verilen ek sürenin tamamı emekli olurken dikkate alınacak.
Bu yasal değişikliği yapan milletvekillerine göre; TBMM tehlikeli işyeri ve iş kolu. Milletvekilleri ve dışarıdan atanacak bakanlar bu tehlikeli işyerinde ve iş kolunda çalışıyorlar ve yasadan yararlanmalılar. Zehirli, boğucu, gazlarla, tozlarla kimyasallarla yüz yüze çalışan ve yasada sayılan iş kollarına girmeyen yüz binlerce işçinin yaptığı iş, onların zehirlerle çalışması ise milletvekilleri kadar dikkate alınacak bir risk değil demek ki!

EVRENSEL GAZETESİ 11 Nisan 2015

Sosyal Medya'da Paylaş!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>